Meteen naar de inhoud

MVier: Mijn werkwijze om risico’s te tackelen en kansen te benutten

Misschien staat de inzet van vrijwilligers nog niet op je netvlies, of ontbreekt het je aan tijd om er goed bij stil te kunnen staan. Ook onbekendheid en het ontbreken van handvatten om het goed vorm te geven, zorgen er voor dat de inzet van vrijwilligers nog niet altijd optimaal wordt benut. Het inzetten van vrijwilligers binnen de hulpverlening biedt kansen maar kan ook risico’s met zich meebrengen. Misschien lijkt het wat op de uitdrukking: Wat de boer niet kent, eet hij niet. Om de kansen te benutten, de risico’s te beperken en die te tackelen, is een heldere werkwijze en samenwerking noodzakelijk. Een heldere werkwijze en optimale samenwerking kan de kwaliteit van de ondersteuning van zowel hulpverlening als vrijwilliger, naar een hoger niveau tillen. Dat helpt iemand een stap vooruit en zorgt er voor dat de inzet van vrijwilligers verantwoord is en blijft.

MVier-werkwijze
Om vrijwilligers verantwoord en effectief in te zetten heb ik een werkwijze ontwikkeld. Een werkwijze waarin ik het Magisch Vierkant centraal stel. Dit vierkant is een eenvoudige grafische weergave die duidelijk maakt hoe de lijnen binnen de samenwerking lopen.

Communicatie op de juiste momenten tussen de juiste spelers, is essentieel en dit vierkant maakt helder hoe dat werkt. Met de MVier-werkwijze kun je rekenen op een verantwoorde en effectieve inzet van vrijwilligers!