Meteen naar de inhoud

‘Inzet van vrijwilligers is gratis en daarom een mooi middel om de zorgkosten te drukken’

Inzet van vrijwilligers is gratis en daarom een mooi middel om de zorgkosten te drukken
Ik merk wel eens dat er zo gedacht wordt. Het idee dat de inzet van vrijwilligers gratis is en dus heel kostenbesparend, klopt in ieder geval niet helemaal. Vrijwilligers geven ‘gratis’ hun tijd. Dat is wat anders naar mijn idee.

Wanneer willen vrijwilligers gratis hun tijd geven?
Vrijwilligers hebben begeleiding en waardering nodig om hun ‘gratis tijd’ te kunnen en willen geven. Het faciliteren van de inzet van vrijwilligers moet worden gezien als een andere manier van investeren. Maar wel eentje die de zorgkosten uiteindelijk lager kan maken. Een coördinator is dan nodig.

Waar zit de winst?
Als je vrijwilligers inzet, wil je dat het verantwoord is en effectief bijdraagt aan optimale ondersteuning. Eerste uitgangspunt zal altijd kwalitatief goede zorg moeten zijn. Dit lukt als je de combinatie van hulpverlener en vrijwilliger goed vormgeeft en faciliteert. Je werkt dus niet altijd met óf een vrijwilliger òf een hulpverlener, maar zou ze juist vaker aanvullend op elkaar kunnen inzetten. De vrijwilliger zal bijdragen aan een positief verloop en positieve beleving van een hulpverleningstraject. Gevolg is dat er effectiever aan doelen gewerkt kan worden en hulpverlening minder intensief wordt en/of korter zal duren. Daar zit dan de winst, die uiteindelijk tot lagere zorgkosten leidt en meer kwaliTIJD.